Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op


 
 

FAQs





V: Ik kan de tekst van een lied niet vinden.

A: Alleen bij liederen met 'txt' of 'scan' of 'transcr' (trancriptie) is een volledige tekst aanwezig in de Nederlandse Liederenbank en bij 'dbnl' kunt u een tekst raadplegen de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org). Voor de overige liederen kunt u zich wenden tot de bibliotheek waarin de bron zich bevindt. Eventueel kunt u een papieren kopie op het Meertens Instituut inzien. Of deze laatste mogelijkheid bestaat, ziet u in de bronbeschrijving: daar staat dan een signatuur uit de Meertens bibliotheek.

V: Bij een lied staat een muzieknoot, maar ik kan geen muziek vinden.

A: De muzieknoot geeft alleen aan dat het origineel muzieknotatie bevat. Als er 'transcr' (transcriptie) of 'scan' bij wordt vermeld zijn de noten online te raadplegen. Een kort muziekregeltje laat zien er een elektronische transcriptie aanwezig is. Bij liederen met 'dbnl' is de volledige tekst aanwezig in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org), vaak in combinatie met een afbeelding van de melodie.

V: De door mij gevonden audio wil niet afspelen. Hoe krijg ik hem aan de praat?

Controleer a.u.b. eerst of uw geluidskaart werkt en het geluid aanstaat. Als dit het geval is en de audio nog niet speelt, kunt u proberen of het wel werkt vanuit een andere internetbrowser (Google Chrome, Safari, Firefox, etc.). Als dat niets oplevert is uw browser / besturingssysteem mogelijk te oud om met HTML5 te functioneren. Probeer het eens vanaf een andere computer.

V: Ik wil de gevonden mp3 graag op cd ontvangen. Kunt u die mij toesturen?

A: U kunt sommige mp3's zelf downloaden van de pagina waarin u ze afspeelt. Het is internetbrowser-afhankelijk hoe dat precies moet. De rechten van anderen dan het Meertens Instituut zijn per opname aangegeven; van de overige opnames berusten de rechten bij het Meertens Instituut. Van veldwerkopnames mag u alleen een opname voor eigen gebruik downloaden. Voor andere gevallen dient u contact op te nemen met het Meertens Instituut via onderstaand mailadres.

V: Ik wil een scan uit de Meertens collectie afdrukken in een publicatie. Mag dat?

A: Bij educatieve en niet-commerciƫle publicaties mag dat, onder vermelding van herkomst (coll. Meertens Instituut). Voor andere gevallen dient u contact op te nemen met het Meertens Instituut. Via de liederenbank worden ook scans van de liedbladcollectie van de Koninklijke Bibliotheek aangeboden. Deze bronnen zijn herkenbaar aan de afkorting 'KB' in het siglum. Voor de rechten hiervan dient u contact op te nemen met de Koninklijke Bibliotheek. Indien nodig kunnen TIFF-bestanden van beide collecties worden verkregen bij het Meertens Instituut via onderstaand mailadres.

V: Waarom krijg ik, als ik 'psalm 64' intik in het zoekveld en de optie "titel" aanklik, heel veel hits, waarvan de meeste zonder 'psalm 64' in de titel?

A: Bij 'psalm 64' loopt u tegen de basisregel aan dat er niet gezocht kan worden op losse woorden met 2 of minder karakters. Oplossing: zoek "psalm 64" in een string, tussen dubbele aanhalingstekens.

V: Hoe vind ik een bepaald liedboek?

A: Ga boven in de zoekbalk naar 'alle woorden' en kies in het pop-up veld onder 'bronnen' hetzij 'alle woorden' of 'titel'

V: Als ik een lied zoek met in de beginregel 'aenmerct' en ik vul in 'aanmerkt' vind ik het lied niet. Doe ik iets fout met de herspelling?

A: U moet 'aanmerk' invullen; bij de herspelling is de gebiedende wijs enkelvoud zonder t aangehouden. U kunt ook de originele spelling aanhouden, maar dan vindt u geen spellingsvarianten. Zie ook de uitgebreide informatie over herspellen.

V: Als ik een lied zoek met in de beginregel 'meyskin' en ik vul in 'meisken' vind ik het lied niet.

A: U moet 'meisje' invullen; bij de herspelling zijn alle -ke en -ken vormen herleid tot -je vormen. U kunt ook de originele spelling aanhouden, maar dan vindt u geen spellingsvarianten. Zie ook de uitgebreide informatie over herspellen.

V: Hoe vind ik alle versies van het lied van Heer Halewijn?

A: Zoek bijvoorbeeld op 'halewijn' en kies een lied uit dat zeker een versie is van het door u gezochte lied. Klik het lied aan en kies in het volgende scherm 'alle liederen met deze tekst'.

V: Hoe vind ik alle versies van de melodie van het Wilhelmus?

A: Zoek op 'wilhelmus' en kies een gangbare versie van het lied. Kies in het volgende scherm 'alle liederen op deze melodie'. Van de lijst die u nu krijgt hebben de versies met een muzieknoot muzieknotatie.

V: Wat betekent een cijfer achter de standaardnaam van een melodie, bijvoorbeeld Heer Halewijn (3)?

A: Er zijn meerdere melodieƫn waarop het lied van Heer Halewijn kan worden gezongen, en die zijn genummerd. Soms gaat het om een verre verwant, maar het kan ook een geheel andere melodie zijn.