Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

HKlGoudvinkje1762

titel:                             HET HOLLANDS KLEIN GOUD-VINKJE, Zingende op eene Bevallige Manier, Vyftig Nieuwe zoo Menuëtten, Contre-Danszen, Marschen, als Minne- Drink- Bruilofts- en Herders-Zangen: Benevens eenige zeer fraaije Zang-Stukken op bezondere Voorwerpen; als, Den Morgen-Stond, den Dag; den Avond-Stond, den Nagt; de Lenthe, de Zomer, de Herfst, de Winter, &c. Alle op uit-gezogte en fraaije Wyzen gesteld
adres: TE Amsterdam, Gedrukt by de Erven de Weduwe JACOBUS VAN EGMONT
jaar: [1757-1762]
druk/uitgave:
Amsterdam: Egmont, Erven van de Weduwe van Jacobus van
druk: [1?]
muziek: zonder muzieknotatie
aantal liederen: 50
50 beschreven in de Liederenbank
type: druk. liedboek.
Scheurleer: 3376 (p. 217-2)
STCN/STCV: deze titel in de STCN of STCV (data.cerl.org)
beschikbaar: scan (books.google.nl)
scan (books.google.nl)
exemplaren (2):
Amsterdam UB: Muz. 156:1
Den Haag KB: 1 E 15
commentaar: Ill. buiten de collatie. Datering volgens STCN: '[between 1757 and 1762]'. Op de titelpagina staat in handschrift '1762'. I.t.t. de andere edities van dit boek bij deze uitgever, staat op de Franse titel niet vermeld welke druk dit is; wij nemen aan dat dit de eerste druk is.
In de Opdragt aan het zang-minnend jufferschap op f*4r-*6v introduceert de samensteller dit boekje als antwoord op de klacht van genoemde juffers dat ze in als nieuw aangeprezen liedboekjes vaak bekende liedjes aantreffen en dat er ook anderszins grote verschillen bestaan tussen titel en inhoud van dat soort liedboekjes. Zo niet in dit liedboekje: een ieder die een bekend liedje aantreft, kan twee gouden ducaten krijgen. We weten niet of een van de lezers een poging heeft gewaagd, maar 13 van de liederen komen ook voor in het waarschijnlijk oudere liedboekje De zang-godin aan't Y. De overige liedjes kennen we inderdaad alleen uit het Goud-vinkje of uit jongere bronnen.
Volgens de samensteller zijn ook het lettertype en de afbeeldingen nieuw. Over de 'aangenaamste wijzen' (zoals in de titel) stelt hij dat ze 'Niet in de Manier der Straat-Deuntjes, maar Zin-ryk, Strelende en na de Kunst' zijn. Over het kleine formaat (24mo) zegt hij dat het boekje daardoor geschikt is om meegedragen te worden en daardoor beter voldoet binnen vrolijke gezelschappen dan de oude, bekende mopjes [=mopsjes, zeer kleine liedboekjes vernoemd naar de herder Mopsus, zie o.a. HoornsLB1659] die immers vooral bruiloftsliederen bevatten.

 
beschreven liederen uit deze bron (50)


3 drukken:


HKlGoudvinkje1762HET HOLLANDS KLEIN [...]Amsterdam / Egmont, [...] / [1757-1762]50 books.google.nl
HKlGoudvinkje176xbHET HOLLANDS KLEIN [...]Amsterdam / Egmont, [...] / [1761, na]50?] books.google.nl
HKlGoudvinkje176xcHET HOLLANDS KLEIN [...]Amsterdam / Egmont, [...] / [1762, na?]50 books.google.nl
NB bij de inventarisatie van bronnen tot 1600 is volledigheid nagestreefd, bij jongere bronnen niet.