Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

bron:

AmZalet1711

titel:                             D'AMSTERDAMSE ZALET-GEZANGEN, OF Parnassus Bruylofts-Feest: Gehouden door Apollo, en Climene Moeder van Phaëton. Verrijkt met eenige Pastoraale Minne-Zangen, Liefde Klagten, Drink-Lied'ren en andere Deunen: Bestaande meestendeel in Nieuwe France, als mede eenige Duytse Voysen. Nu onlangs by een gebragt door een Beminnaar der Poëzy
adres: T' AMSTERDAM, By de Wed: van GYSBERT de GROOT, Boekverkoopster op den Nieuwen-Dijk, 1715
jaar: 1711
druk/uitgave:
Amsterdam: Groot, Weduwe van Gijsbert de (uitgave)
muziek: zonder muzieknotatie
aantal liederen: 161
161 beschreven in de Liederenbank
type: druk. liedboek. Liedboek met deels nogal expliciete liefdesliedjes, kluchtliederen en drinkliederen, met Franse of Nederlandse wijzen en een enkele Duitse wijsaanduiding. Sommige liederen lijken te verwijzen naar lokale schandalen, zonder dat er namen worden genoemd (soms wel initialen).
Scheurleer: 3058 (p. 196-1)
beschikbaar: scan (books.google.nl)
exemplaren (1):
Gent UB: B.L. 7284
commentaar: Bevat enkele verwijzingen naar liederen van Focquenbroch en Cats. Veruit de meeste liederen uit dit liedboek kennen we niet uit andere bronnen. Tien liederen komen ook voor in GrHEAPLb(2)1762 en enkele andere liederen vinden we in andere liedboekjes. D'Amsterdamse Zalet-gezangen lijkt telkens de oudste bron te zijn.
De liederen 021 en 050 vormen een introductie op dit liedboek. Het is ongebruikelijk dat dit middenin en meer dan eens in een liedboek gebeurt. Zijn oudere, kleinere bundelingen nu samengenomen tot één groot liedboek? Het laatste lied, 161, is een afsluiting van het liedboek. De auteur zegt daarin arts te zijn. Dit lied is ondertekend met het motto van de orde van de kousenband en de letters (initialen?) J.S.D.V.

 
beschreven liederen uit deze bron (161)