Home     Grasduinen     Over     Zoektips     FAQs     Disclaimer     Meertens Instituut         english

Nederlandse Liederenbank

        - strofezoeken
        - melodiezoeken met klavier        
  
sorteer op

Over de Nederlandse Liederenbank

De Nederlandse Liederenbank omvat zo'n 180.000 Nederlandse liederen* (stand medio 2022). In beginsel gaat het om Nederlandstalige liederen, zowel uit Nederland als Vlaanderen. De liederenbank bestrijkt zo'n 900 jaar, van de middeleeuwen tot de eenentwintigste eeuw. Het soort liederen en de dekkingsgraad verschilt per periode, collectie en repertoire. Percentueel zijn uit de middeleeuwen de meeste liederen opgenomen. Het percentage neemt geleidelijk af tot aan het heden. Uit de twintigste eeuw staan er vooral liederen uit volksliedbundels en veldwerkopnamen in. Het gaat daarbij nog steeds om vele duizenden liederen.

De Nederlandse Liederenbank streeft naar een overzicht van de gehele Nederlandstalige traditionele liederenschat. Van hedendaagse populaire muziek zijn alleen verwijzingen naar tracks op een beperkt aantal cd's opgenomen.

De liederenbank is ontstaan in projecten, waarin steeds een bepaalde periode, collectie of repertoire is ontsloten. De bank wordt gemaakt en onderhouden op het Meertens Instituut, dat zelf een aantal omvangrijke liedcollecties herbergt. Die zijn merendeels opgenomen in de database, maar ook collecties en bronnen die elders worden bewaard. In eerste instantie zijn uitsluitend metadata opgenomen (beginregels, melodie-aanduidingen e.d.), maar de laatste jaren worden ook steeds meer geditaliseerde liedteksten en melodieën toegevoegd.

De data-invoer staat vaak in dienst van wetenschappelijke onderzoeksprojecten, waarin congressen worden georganiseerd en promovendi opgeleid.

Verwijzingen:
Overzicht van invoerprojecten
Onderzoeksprojecten rondom de Nederlandse Liederenbank
Congressen rondom de Nederlandse Liederenbank
Promoties rondom de Nederlandse Liederenbank


* Er zijn ook wel liederen in andere talen opgenomen, bijvoorbeeld in het Frans, Duits en Latijn, als die in de Nederlanden gezongen werden. Liederen in het Fries zijn ook opgenomen.